Handtherapie

Een hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. De 27 botjes, 30 gewrichten, meer dan 40 spieren en talloze bandjes, bloedvaten en zenuwen zorgen ervoor dat een hand bewegen met veel kracht of juist met enorme precisie. Kleine aandoeningen aan een vinger of hand kunnen ingrijpende gevolgen hebben op het functioneren van de hand en soms de hele arm. De handtherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van patiënten met een letsel of aandoeningen van de hand en/of pols.

De Handtherapeut

Wat is een Handfysiotherapeut?

Een handtherapeut is in eerste instantie opgeleid als fysiotherapeut of ergotherapeut. Door uitgebreide nascholing en ervaring heeft de therapeut zich gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van patiënten met een letsel of aandoeningen van de hand en/of pols. De specialisatie handtherapeut krijgt steeds meer bekendheid en erkenning zowel op nationaal als op internationaal gebied. Onze handtherapeuten zijn allemaal of fysiotherapeut of ergotherapeut.

Aandoeningen van de hand

Letsels en aandoeningen van de hand en pols kunnen op vele manieren ontstaan en zeer verschillend van aard zijn. Ze kunnen grote gevolgen hebben voor uw dagelijks functioneren. Voorbeelden van handgerelateerde klachten zijn:

 

 • Pijn en overbelasting van gewrichten, pezen of spieren (bv. ziekte van de Quervain, triggerfinger, skiduim)
 • Instabiliteit van vingers of pols
 • Zenuwbeklemmingen (carpaal tunnel syndroom)
 • Degeneratieve aandoeningen (o.a. artrose, ziekte van Dupuytren en reumatoide artritis)
 • Traumatische aandoeningen (vinger-, hand- of polsbreuken)
 • Nabehandeling van operaties van hand of pols
 • Sporttrauma’s (kneuzing van pols of vingers)

Behandeling handtherapie

Onze hand is een belangrijk en prachtig gecompliceerd lichaamsdeel. Bij klachten na bijvoorbeeld overbelasting of een operatie, is een snelle en specialistische aanpak van groot belang. Handtherapie is gericht op de revalidatie van letsels en/ of aandoeningen aan de handen, op het trainen, verbeteren van mobiliteit, kracht, coördinatie en belastbaarheid. De therapie is tevens gericht op het opheffen van stoornissen en optimaliseren naar maximale inzetbaarheid arm-, pols-, handfunctie. Onze handtherapeuten zijn deskundig op het gebied van deze (hand)aandoeningen, anatomie, wondgenezing, ontwikkelingen binnen de handchirurgie, het gebruik van protheses en het herkennen van complicaties.

Bij Fysiotherapie Slobbe bent u geen nummer. U krijgt persoonlijke aandacht in een kleinschalige en prettige omgeving. Wij kiezen voor een persoonlijke benadering. Tijdens uw eerste afspraak beginnen wij met een screening en vervolgens een intake. Tijdens dit onderzoek krijgt u een aantal vragen over verschillende aspecten van uw gezondheid. Op deze manier brengen wij uw klachten in kaart om de beste behandelmethode en professional in te zetten. Na dit onderzoek volgt een behandeling.


De behandeling en/of adviezen van uw handfysiotherapeut kunnen zeer divers zijn. U kunt hierbij denken aan:

 • analyse van de handfunctie
 • wond- en littekenverzorging, oedeembehandeling
 • herstel van kracht van de pols en/of hand
 • verbeteren van beweeglijkheid van de pols en/of hand
 • stabiliteitstraining van de pols
 • advisering met betrekking tot braces, spalken of hulpmiddelen
 • begeleiding en advisering met betrekking tot hervatten hobby, sport en werk

 

De kosten van de spalken worden niet vergoed door uw verzekering. De materiaalkosten worden in rekening gebracht en u betaalt hiervoor:

 • vinger spalk: klein € 7,50   groot € 12,50
 • duimspalk: € 20,00
 • pols/onderarm spalk: € 27,50

 

Revalidatie

Letsels of ziekte aan de hand kan grote gevolgen hebben voor uw dagelijks functioneren. Een operatie is niet altijd noodzakelijk: in sommige gevallen kan met behulp van therapie het gewenste doel behaald worden. De therapie is gericht op het weer zo goed mogelijk kunnen gebruiken van uw hand. Deze vorm van zorg wordt ook wel conservatieve revalidatie genoemd. Naast conservatieve is er postoperatieve revalidatie. Hiermee wordt de zorg na een operatie bedoeld. Na een operatie ligt de nadruk op het bevorderen van het genezingsproces: wondverzorging, littekenbehandeling, oefentherapie, spalktherapie en oedeembestrijding. Gespecialiseerde therapie en revalidatie bieden een grotere kans van slagen waardoor de terugkeer naar zelfstandigheid, werk, hobby en sport sneller of beter mogelijk wordt. Handtherapeuten kunnen advies geven over arbeidsre-integratie of het gebruik van eventuele hulpmiddelen. 

Handtherapie Lochem

Handtherapie Lochem

Op maandag en donderdag zijn we aanwezig bij Fysiotherapie de Brug in Lochem voor de behandelingen Handtherapie. U kunt hiervoor een afspraak maken bij onze praktijk in Zutphen telefonisch of via de e-mail.  Aanmelden